Egipt – wakacje z kulinariami. 10 potraw, których musisz spróbować

Amatorzy egzotycznych potraw, wybierając Egipt, wakacje spędzą w fascynującej atmosferze, okraszonej aromatami egipskiej kuchni. Tutejsze kulinaria, inspirowanie potrawami kuchni greckiej, arabskiej i tureckiej, stanowią nie lada atrakcję dla europejskiego podniebienia, przyzwyczajonego do ostro doprawionych dań.

Tymczasem kuchnia kraju faraonów używa najczęściej takich ziół i przypraw jak kminek, sezam, kurkuma, koper, mięta i goździki. Najostrzejszym dodatkiem jest czosnek. Planując wyjazd do kraju takiego jak Egipt, wakacje warto rozpocząć od zapoznania się z miejscową kuchnią i kulinarną tradycją.

Trzeba pamiętać, że w Egipcie nie uświadczymy dań mięsnych z wieprzowiną. To kraj muzułmański, w którym jada się wołowinę, baraninę lub drób. Miłośnicy niecodziennych kulinariów będą jednak usatysfakcjonowani, bo tutejsze hotele i restauracje kuszą kolorową i pachnącą kuchnią. Grzechem byłoby nie spróbować.

Oto 10 egipskich potraw i przysmaków, których koniecznie trzeba skosztować:

1. Miejscowy chleb i tahina

Na każdym egipskim stole znajdziecie tradycyjny chleb. Rodowici mieszkańcy rwą go na małe kawałki i wypełniają właściwą potrawą. Do wyrobu chleba Egipcjanie używają doprawianego sokiem z limonki i czosnkiem sosu sezamowego, nazywanego tahina. Specjalną odmianą tahiny jest babaganuk z mielonego bakłażana z dodatkiem natki pietruszki (i oczywiście czosnku).

2. Zupa z juty lub fasoli

Zachwycająca zielona zupa, której głównym składnikiem jest roślina nazywana moloheja, inaczej: juta, przypominająca szpinak. Na obiad można też spróbować ads, czyli gęstej zupy fasolowej.

3. Taameja

Mieszkańcy Egiptu polecają turystom taameję. To rodzaj mielonych kotletów, sporządzonych jednak nie z mięsa, a z fasoli i przypraw. Zamiast fasoli czasami używa się ciecierzycy.

4. Falafel

To potrawa spopularyzowana również poza granicami Egiptu, znana w wielu odmianach i smakach. Tutaj można zjeść falafel w najbardziej tradycyjnym wydaniu:, jako smażone z sezamem kulki z bobu.

5. Tradycyjny kebab i kofta

Odpoczywając pod piramidami warto spróbować, jak smakuje prawdziwy kebab i kofta. To dania przygotowane z pieczonych na grillu lub na rożnie mięs. Kofta to przyprawiona miętą smakowita mielona baranina. Kebab natomiast przygotowywany jest z jagnięciny.

6. Mahszi

Przypominają nasze gołąbki: to połączenie ryżu, mięsa wołowego, pietruszki i ziół zawiniętych w liście winogron. Mahszi podaje się w cukinii (mahszi kusa) lub bakłażanie (mahszi bitengen). Smakuje wyłącznie na gorąco!

7. Firekh i hamam

Egipski drób, czyli kurczak (firekh) lub gołąb (hamam). Kurczaka najczęściej przysmaża się na ruszcie, a gołębia albo nadziewa ryżem, albo podaje w formie gulaszu z cebulą, mieloną pszenicą, ryżem i pomidorami.

8. Musaga

Chociaż kuchnia egipska zasadniczo opiera się na mięsach i ma opinię ciężkiej, to w restauracjach znajdziecie także dania typowo wegetariańskie. Warto skosztować musagi - to niezwykle aromatyczna zapiekana w piekarniku mieszanka bakłażana, czosnku i pomidorów w oleju i przyprawach.

9. Fiteer

To egipska pizza na miękkim cieście. Aromatyczny fast food w wersji lokalnej.

10. Coś dla ochłody

W Egipcie popularny jest sok z limonki (asir lajmun) lub z trzciny cukrowej (asir asab). Gdy praży słońce, okazują się niezastąpione.



Smacznego!

Źródło Starcom. Dostarczył netPR.pl
Authors
Tags , , ,
>

Related posts

Top