Przed nami tak wyczekiwany czas wakacji i urlopowych wyjazdów.

Na jachcie czy campingu – jedz zdrowo!

Choć wygodnym i popularnym rozwiązaniem są wyjazdy zorganizowane, wciąż znajdziemy miłośników biwakowania na campingu lub pełnych przygód rejsów jachtem. Jak zadbać o zdrowe posiłki wybierając taką formę wypoczynku? Podpowiadamy!

Kuchnia kompaktowa
Każdy, kto choć raz w życiu spędzał wakacje w przyczepie campingowej, pamięta bułki z pasztetem i mielonką z konserwy na śniadanie albo obiady gotowane w aluminiowych menażkach. Dziś przygotowanie posiłków na biwaku nie musi wcale wiązać się z przewożeniem kilkuczęściowego zestawu do gotowania. Zastąpi go z powodzeniem wielofunkcyjne urządzenie Thermomix®. W niewielkiej obudowie urządzenia zamknięto funkcje aż 12 urządzeń, w tym elektroniczną wagę, mikser, robot kuchenny, a nawet urządzenie do gotowania na parze i młynek do kawy. Czy ktoś wyobraża sobie zabranie ze sobą na wakacje w przyczepie albo na łódkę tylu sprzętów kuchennych? Z urządzeniem Thermomix® ten problem nie istnieje.

Menu wyjazdowe dobrze zaplanowane
Większość z nas podczas urlopu chce odpocząć od codziennych obowiązków, w tym gotowania i z tego powodu wybiera opcję stołowania się w lokalnych restauracjach. A co jeśli wybierzemy się w kilkudniowy rejs jachtem bez wpływania do portu albo jesteśmy na diecie i trudno będzie nam skorzystać z oferty miejscowych lokali? Dzięki dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, funkcji planowania posiłków możemy jeszcze przed wyjazdem ułożyć wakacyjne menu i przygotować listę zakupów. Mając dostęp do Internetu i dodatek Cook-Key®, który łączy urządzenie z platformą Cookidoo®, możemy korzystać bez ograniczeń z przepisów zgromadzonych na platformie. Ulubione przepisy możemy dodatkowo zapisać na swojej liście w pamięci urządzenia Thermomix® i korzystać z nich w każdej chwili. Dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo, na ekranie dotykowym, wyświetli nam kolejne kroki przygotowania potrawy.

Thermomix® wypływa na szerokie wody
Podróże wakacyjne to nie tylko zwiedzanie zabytków, plażowanie czy zdobywanie górskich szczytów, ale też poznawanie nowych, nieznanych smaków. – W tematycznych restauracjach, a także w marketach znaleźć możemy różne regionalne, a nawet egzotyczne produkty i potrawy. Jednakże samodzielnie przygotowując krewetki czy ośmiornice, dopiero co wyłowione z oceanu, przyprawiając je egzotycznymi ziołami, możemy najpełniej poznać lokalne smaki – mówi Magda Bielecka, uczestniczka rejsu dookoła świata OSHEE WORLD EXPEDITION.

W czasie 3,5 – letniej wyprawy pełnomorskim jachtem żaglowym, grupa podróżników zamierza przemierzyć 5 oceanów, 7 kontynentów i ponad 100 państw. Uczestnikom rejsu towarzyszyć będzie urządzenie Thermomix®!
– Producent urządzenia Thermomix® jako sponsor techniczny zadbał o wyposażenie naszej pokładowej kuchni – dodaje Magda Bielecka. – Wielkość samego urządzenia i fakt, że składa się ono z kilku zaledwie elementów sprawia, że to sprzęt, który idealnie sprawdzi się na jachcie, gdzie ze względu na rozmiary każdy centymetr powierzchni jest na wagę złota.

W każdym z odwiedzanych miejsc uczestnicy wyprawy chcą przygotowywać potrawy z lokalnych produktów. Świetnym źródłem inspiracji będą tematyczne kolekcje dostępne na platformie Cookidoo®, poświęcone daniom niemalże z każdej części świata, w tym kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej, tureckiej, tajskiej. – Jestem pewna, że kiedy podczas kilkuletniej wyprawy zatęsknimy za naszymi narodowymi smakami, dzięki urządzeniu Thermomix®, będziemy mogli przygotować też polskie potrawy, niezależnie od tego, w jakim zakątku świata akurat będziemy – mówi Magda Bielecka.

Authors
>
Top