Kuchnie świata – które z nich warto poznać?

Informacja prasowa
Poznań, 16 września 2016 r.

Kuchnie świata – które z nich warto poznać?
Gotując na co dzień, z reguły po pracy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, stawiamy najczęściej na tradycję i przepisy, które dobrze znamy. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić swoje menu, wzorując się na recepturach z różnych zakątków świata. Kuchnia włoska, grecka oraz bliskowschodnia to jedne z najsłynniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata, które zdecydowanie warto poznać.
Kuchnie świata to przede wszystkim ogromna różnorodność. Każdy kraj pielęgnuje własne tradycje kulinarne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najbardziej popularne i jedne z najsmaczniejszych to kuchnia włoska, grecka oraz kuchnia Bliskiego Wschodu. Różnią się one pod względem technik kulinarnych, najczęściej wykorzystywanych produktów oraz przypraw. Jeśli chcemy nieco urozmaicić nasze codzienne dania, warto zapoznać się właśnie z tymi trzema kuchniami świata.

Kuchnia włoska
Jedna z najbardziej cenionych kuchni na całym świecie. Bazuje na dużej ilości przypraw oraz ziół, takich jak bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn, czy tymianek. Na całym świcie kojarzona jest z dwoma najpopularniejszymi włoskimi daniami, czyli pastą i pizzą. Słynie również z aromatycznych serów typu parmezan, mozzarella i mascarpone, które spożywa się w towarzystwie białego wytrawnego wina. Charakterystyczna dla włoskich dań jest także długo dojrzewająca szynka parmeńska, która najlepiej smakuje jako jeden ze składników pizzy. Bazą wielu dań jest wyśmienita oliwa z oliwek oraz świeże warzywa, takie jak pomidory, seler czy karczochy. Menu kuchni włoskiej znane jest również ze specjalności, którymi są owoce morza czy dania rybne. Jeśli chcemy, aby nasze codzienne posiłki były nie tylko pyszne, ale również zdrowe, pełne aromatycznych ziół i przypraw to warto do swojej kuchni wprowadzić włoskie, kulinarne tradycje.

Kuchnia grecka
Swoją tradycją kuchnia grecka sięga czasów starożytnych. Posiłki przygotowywane według jej receptur przepełnione są świeżymi, głównie regionalnymi warzywami, takimi jak bakłażan, oliwki, sałata, cukinia, papryka, cebula czy fasola. Kuchnia grecka słynie z pysznego sera feta, pasty tzatziki, sałatek na bazie oliwy z oliwek oraz pieczywa, które jest podawane do większości potraw. W daniach obficie wykorzystywane są owoce morza oraz ryby, a w szczególności morszczuk. Popularnymi potrawami w kuchni greckiej są także placki z cukinii, krem z soczewicy, faszerowane papryki oraz zapiekanka warzywna z sosem beszamelowym. Jest to kuchnia idealna dla wegetarian, ponieważ mięso w tutejszych potrawach jest bardzo rzadko spotykane.

Kuchnia Bliskiego Wschodu
Kuchnia ta uważana jest za jedną z najbardziej barwnych, aromatycznych i wyrazistych w smaku. Ulubionymi składnikami, wykorzystywanymi do przygotowania dań bliskowschodnich, są rośliny strączkowe, takie jak soczewica, bobik czy cieciorka. Wśród mięs królują przede wszystkim jagnięcina oraz baranina. Wyjątkowy smak tworzą zioła oraz przyprawy, których nie może zabraknąć w żadnym przepisie. Do potraw często dodawany jest kardamon, kminek, kolendra, cynamon, kurkuma, ziele angielskie, imbir oraz gałka muszkatołowa. Bardzo popularna jest tutaj pasta z ciecierzycy i sezamu nazywana hummusem. Równie często spożywana jest baba ghanoush, inaczej pasta z bakłażana oraz falafel, czyli kotleciki, które przygotowywane są z ciecierzycy lub bobiku.

Kuchnie świata to bogactwo kulinarnych inspiracji. Poznanie trzech najpopularniejszych: włoskiej, greckiej oraz bliskowschodniej, pozwoli nam odkryć nowe, nieoczekiwane połączenia smakowe, które rozbudzą naszą kulinarną wyobraźnię. Poszukując składników do przygotowania bliskowschodnich dań, warto sięgnąć po produkty marki Jasmeen. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury gwarantują ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Bliżej kuchni śródziemnomorskiej możemy znaleźć się z kolei dzięki marce Sandrini. Jej oferta bazuje na produktach takich jak: oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej z ryżu czy klasyczne oliwki. Znaleźć je można między innymi w internetowym sklepie www.sklep.smacznego.pl.

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, kraju który jest kolebką kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

hastagi na stronie:

#popukarne potrawy w Utah

Authors
>
Top