Bolący, a raczej piekący żołądek oznacza przede wszystkim wrzody w tym miejscu. Ból pojawia się bardzo często przed jedzeniem, ponieważ na myśl o jedzeniu wydzielane są soki trawienne, które podrażniają ranki, natomiast w momencie właściwej konsumpcji potrawy działają kojąco, bowiem neutralizują żrące kwasy.
Później, po jedzeniu, wszystko wraca do poprzedniego stanu i ponownie żołądek piecze. Jeśli ból pojawi się od razu, oznacza to, że wrzód zaatakował właśnie ten narząd, natomiast, jeśli po paru godzinach, to mógł zaatakować na przykład dwunastnicę. Jak sobie pomóc? Przede wszystkim wybierając bardzo lekkostrawne posiłki, a także jak najmniej się stresować. Bardzo przydatne jest picie kisielu z siemienia lnianego.
Robi się go w bardzo prosty: wybieramy łyżkę siemienia lnianego, którą zalewamy szklanką wody, po czym gotujemy. Gdy wytworzy się zawiesina, należy ją oddzielić, a płynną część wypić. Jeśli zaś chodzi o środki farmakologiczne, to z pomocą przyjdą z pewnością te neutralizujące kwasy żołądkowe, np. manti, ranigast, rennie, rutacis, famidyna czy maalox.
Marta Akuszewska
hastagi na stronie:
#gdy boli ĹźoĹÄ dek #bolÄ cy ĹźoĹÄ dek #gdzie jest ĹźoĹÄ dek #gdzie boli ĹźoĹÄ dek #co na bolÄ cy ĹźoĹÄ dek #gdzie znajduje siÄ ĹźoĹÄ dek #gdy boli zoladek #bolacy zoladek #zoĹadek #bĂłl ĹźoĹÄ dka przed jedzeniem